Ana SayfaGüncelTikTok, Gizlilik Politikasına Bakmaksızın ABD'deki Kullanıcıların Biyometrik Verilerinin Toplanmasını Reddetti

TikTok, Gizlilik Politikasına Bakmaksızın ABD’deki Kullanıcıların Biyometrik Verilerinin Toplanmasını Reddetti

TikTok, Amerikalı kullanıcıların biyometrik verilerinin toplanmasıyla ilgili ortaya çıkan iddialara karşı savaşıyor.

Geçen yıl, popüler kısa video uygulaması, gizlilik politikasını değiştirmeyi seçtiğinde dikkatleri üzerine çekti. Karar, kullanıcıların biyometrik verilerini şimdi ele geçirme ihtiyacı hissedildiği için alındı. Bu, hem ses izlerinin hem de yüz izlerinin beğenilerini içeriyordu.

O zaman, bazı eleştirmenler hareket konusunda şüpheciydi ve uygulama, ilk etapta neden bu şekilde davranmayı tercih ettiğini ayrıntılı olarak açıklayamadı. Geçen yıl Ekim ayında gerçekleşen Senato oturumunda bile yeterince yanıt veremediler.

Bugün, mega teknoloji firmasının neden tekrar Amerikalılardan veri toplamak için bu tür uygulamalara dahil olduğu konusunda sorgulandığı görülüyor. Bu arada, duruşmanın geri kalanı, uygulamanın eylemlerinin ülkenin iç güvenliği üzerindeki etkisiyle daha fazla ilgiliydi.

Bundan önce, uygulamanın gizlilik politikası, yepyeni bir bölümle ilgili daha fazla değişiklik gerektiriyordu. Kullanıcı bilgilerini otomatik olarak topluyoruz başlıklı bölümün altındaki hem görüntü hem de ses verileriyle ilgiliydi.

Buradan elde edilen resim türleri ve ses kayıtları hakkında bol miktarda bilgi ediniyoruz. Yaygın örnekler, Amerikan yasalarına göre biyometrik tanımlayıcılar ve diğer bilgileri içerir.

Açıklamak için kullanılan terimler ve dil, bizim ve diğer birçok insanın anlayışı için son derece belirsiz olsa da, kesin olan bir şey var. Bilgilerin ilk etapta neden toplandığına ve başkalarına nasıl dağıtılacağına ışık tutamadı.

TikTok’un önde gelen yetkilileri konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmak için bugün mahkemede hazır bulundu ve ardından çok güçlü bir soru ortaya çıktı. Uygulama bu bilgiyi Çin’de bulunan herhangi biriyle paylaştı mı yoksa paylaşmadı mı?

Çin’de bulunurken biyometrik verilere gerçekten tanık olmanın mümkün olup olmadığı ile ilgili sorulan bir diğer soru. İlginç bir şekilde, gelen cevaplar basit evet veya hayır değildi. Platformun bu tür hassas veri türleriyle uğraşma yollarını açıklamakla daha ilgiliydiler.

TikTok, hiçbir zaman herhangi bir vücut veya yüz tanıma biçimi kullanmadığını söyledi. Aynı zamanda, belirli bir kişiyi net bir şekilde özetlemek için kullanılabilecek ses ve ses verilerini kullanma iddialarından da kaçındı.

Tartışmaların çoğu, bu tür veri toplama yöntemlerinin video efektleri sağlamayla nasıl ilişkili olduğu etrafında dönüyordu. Bu nedenle, kullanıcıların kendi cihazlarında yerel olarak depolandı ve daha sonra ortadan kaldırıldı ve daha fazla aktarılmadı.

Basitçe söylemek gerekirse, TikTok’tan bir yönetici, ByteDance çalışanlarının Çin’de kilometrelerce uzakta otururken bu tür verilere nasıl asla erişemeyeceklerinden bahsetti. Bu tamamen teknik bir süreçtir ve platform çok sayıda filtre içerir, bu nedenle her şeyin nasıl çalıştığını anlamak kolay değildir ve teknik uzmanlık gerektirir.

Şirketin biyometrik verileriyle ilgili netlik eksikliği ilk kez bu yılın Nisan ayında ortaya çıktı. Pek çok uzman, platformun yeni trendlerinden birinin, kullanıcıları kameraya yakın ve kişisel hale getirmek ve ardından gözlerinin karmaşık ayrıntılarını ortaya çıkaran bir filtre kullanmak olduğunu hissetti.

Ancak bugünkü duruşmada tartışılan ve sorgulanan tek şey bu değil. Uygulamanın, kullanıcıların tuş vuruşlarını takip etmekle meşgul olup olmadığına dair birçok soru vardı.

Geçen ay kamuoyuna açıklanan yeni bir özel araştırmacının bulgusundan geldi. Araştırmacı, uygulamayı keylogging’i etkinleştirecek kodlar eklemekle suçladı. Uygulama bunu reddetti ve tek amacın kötü amaçlı bir şey olmadığını ancak hata ayıklama ve sorun giderme sorunlarına yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Talha Saygılıer
Talha Saygılıer
Sosyopat Yazarı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir